Ragam manusia

Thursday, September 21, 2006

Sebahagian besar roti berlebihan asid propionik – CAP

Oleh NURUL HUDA HASSAN

PULAU PINANG 20 Sept. – Memeranjatkan. Hampir sebahagian besar roti termasuk berjenama terkenal didapati mengandungi terlalu banyak asid propionik yang dijadikan bahan pengawet, sekali gus menimbulkan persoalan sejauh mana penguatkuasaan pihak berkuasa.

Asid itu mampu menimbulkan masalah tingkah laku yang luar biasa seperti gelisah, kurang tumpuan dan gangguan ketika tidur terutamanya di kalangan kanak-kanak.

Ini kerana hasil ujian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendapati, 92 peratus roti yang diuji mengandungi asid propionik lebih lima kali daripada kandungan dibenarkan.

Sehubungan itu, Presiden CAP, S.M. Mohamed Idris menggesa Kementerian Kesihatan menguji semua jenis roti di pasaran sekali gus menguatkuasakan Peraturan Makanan 1985 bagi memastikan makanan yang melanggar akta itu, tidak dijual kepada orang ramai.

Menurutnya, berdasarkan peraturan itu, kandungan asid propionik, natrium, kalium dan garam kalsium tidak dibenarkan lebih 2,000 miligram bagi setiap kilogram roti.

‘‘Pihak kementerian perlu mengambil tindakan segera ke atas syarikat yang melanggar undang-undang berkenaan dan pada masa sama memantau kualiti roti yang menjadi makanan seharian rakyat negara ini.

‘‘Sementara itu, pengguna dinasihatkan mengelak daripada memakan roti sehingga pihak kementerian mengesahkan bahawa ia selamat untuk dimakan,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Tambah beliau, CAP menguji 50 jenis roti yang terdapat di pasaran tempatan dan daripada jumlah itu, hanya empat jenis sahaja mengandungi asid propionik mengikut kadar dibenarkan.

Beliau turut mengedarkan jenama roti mengandungi asid propionik melebihi kadar itu.

Jelasnya, asid propionik digunakan dalam makanan yang dibakar dan keju, selain dicampur dengan makanan bakar kering untuk mencegahnya daripada berkulat dalam bentuk lain seperti kalsium dan natrium propionat.

‘‘Kajian pada tahun 2002 di Australia mendapati kalsium propionat mampu menimbulkan masalah tingkah laku yang luar biasa seperti gelisah, kurang tumpuan dan gangguan ketika tidur terutamanya di kalangan kanak-kanak,” ujarnya.

Dalam pada itu, kaji selidik CAP mendapati roti yang dihasilkan mengikut kaedah moden mengandungi banyak bahan penambah, terlalu banyak garam, lemak trans tersembunyi dan penggunaan yis berlebihan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home